Στον αέρα το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Κ. Μακεδονία

Στον αέρα το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Κ. Μακεδονία

Αρ. Πρωτ. 16133/11.05.2011

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος ακύρωσης του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία για την τρέχουσα χρονιά. Το πρόγραμμα απειλείται να τιναχτεί στον αέρα πριν καν ξεκινήσει, εξαιτίας της άρνησης πολλών δήμων να εξοφλήσουν τα χρέη τους για την καταπολέμηση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, είναι ότι φέτος θα υπάρξουν εκατοντάδες κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, εξαιτίας του οποίου πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 37 άτομα στην Κεντρική Μακεδονία.

Περίπου στα 2,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ανεξόφλητα χρέη των φορέων της αυτοδιοίκησης προς τις εταιρίες, που ανέλαβαν το πρόγραμμα και προς τους προμηθευτές. Για τη φετινή χρονιά το κόστος του προγράμματος στους επτά νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπολογίζεται γύρω στα 4 εκατ. ευρώ. Εάν, όμως, δεν υπάρξει τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων από τους δήμους, τότε είναι πολύ πιθανό το πρόγραμμα να μην ξεκινήσει και να οδηγήσει στην απώλεια ελέγχου της κατάστασης κατά τη θερινή περίοδο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία;

Απάντηση Υπουργείου